verzorg info > huisvestingEen goudvis huisvesten

Goudvissen huisvesten: vaak gebeurt het verkeerd. Mensen denken dat een goudvis weinig ruimte nodig heeft of zich wel aanpast aan een kleine ruimte. Waarom een goudvis veel ruimte nodig heeft, leest u hieronder, want geloof ons: een goudvis heeft het echt nodig! Heeft u een aanvulling op deze pagina? Neem contact met ons op.

Waarom? Veel mensen denken dat een klein aquarium of een kom voldoet voor een goudvis, maar het tegendeel is waar. Waarom een kom slecht is voor een goudvis leest u hier (klik) en waarom een goudvis veel ruimte nodig heeft, leg ik u nu uit. Een goudvis is een intelligent dier die waarschijnlijk afstamd van de zilverkarper. Een karper wordt vaak erg groot, zoals u waarschijnlijk wel weet. De goudvis is familie van de karper en wordt ook flink groot, de grootste is bijna 50 cm, maar met normale verzorging wordt de normale goudvis rond de 40cm groot. U begrijpt al: een aquarium van 40, 60 of zelfs een aquarium van 100 cm voldoet niet voor een normale goudvis. Soms horen wij het volgende: 'Maar een goudvis past zich toch aan aan zijn leefomgeving?'. Dit klopt, maar dat is absoluut niet goed! De goudvis zal van buiten niet meer groeien, maar de organen zullen wel door groeien. Doordat de goudvis een erg sterke vis is, zal deze het overleven, maar de vis zal veel pijn lijden en niet gelukkig zijn. Zorgt u er dus alstublieft voor dat de goudvis genoeg ruimte heeft! Ook kan een goudvis erg oud worden, 15 jaar zal een gezonde vis zeker halen, maar mede door de kom worden goudvissen gemiddeld een half jaar in Nederland!

Wat voldoet wel?
Een normale goudvis hoort eigenlijk niet in een aquarium, maar in een flinke vijver. Als u de normale goudvis toch in een aquarium wilt houden is het minimum 3 meter.
Een echte sluierstaartgoudvis blijft kleiner, maar wordt toch ook wel gauw 30cm. Voor de sluierstaarten wordt een echt minimum van 100 cm aangehouden, maar het liefste natuurlijk groter. Goudvissen zijn grote vervuilers, dus hebben ze in aquaria zeker een filter nodig. In vijvers is het niet noodzakelijk, maar zorg ervoor dat er genoeg planten zijn en dat de vijver niet dicht bevolkt is. Als u een aquarium van 120 cm heeft en u wilt hier sluierstaarten in houden, houdt u zich dan aan de volgende regel: 50 liter water per vis, mits er goede filtrering is.

Hopelijk begrijpt u nu dat een goudvis echt de ruimte nodig heeft!

Rio 300 van Jones