algemene info > geschiedenisGeschiedenis

Op deze pagina wordt de geschiendis van de goudvis uitgelegd en beschreven hoe het allemaal begon. Heeft u nog een toevoeging aan deze informatie? Neem alstublieft contact met ons op.

De goudvis is een dier dat in China is gekweekt. Waarschijnlijk zijn ze ontstaan uit de zilverkarper via selectering: Steeds de vis nemen die het meest oranje is en deze laten voortplanten met een andere vis die erg oranje is. Ongeveer 4000 jaar begon het houden van goudvissen als siervissen. De Chinezen en later ook de Japanners hielden de vissen in grote vijvers. Na een tijdje deden de Chinezen de vissen in porseleinen schalen en bakken.

Chinees porselein

Koop deze kom (klik) (niet geschikt voor goudvissen!).

Toen later de goudvis naar Europa was ge´mporteerd, werden dit kommen, bekers etc. Wie nu eigenlijk de goudvis heeft gekweekt zoals hij nu is, wordt vaak over gediscussieerd: Sommige zeggen dat ze uit Japan komen en anderen zeggen dat ze uit China komen. De kweek van de goudvis zelf is begonnen in China, zoals u al heeft gelezen, maar de Japanners hebben ook vele kweekvarianten gekweekt.

Waarom heet een goudvis eigenlijk goudvis? Het meest voor de hand liggende antwoord is: omdat hij goudkleurig is. Maar omdat de goudvis op dit moment eigenlijk eerder oranje is dan goud, is deze vraag wel logisch. Waarschijnlijk was de goudvis vroeger wel echt goudkleurig, dat zou ook wel erg logisch zijn. Vroeger was de goudvis erg duur, dus misschien heet de goudvis wel goudvis omdat de vis betaald werd met goud? Niemand weet het zeker...