goudvissenopvang > goudvissen info > goudvissen houdenGoudvissen houden

Op deze pagina wordt beschreven waarom u uw goudvis niet in een kom moet doen, en hoe u ze wel moet verzorgen. Een goudvis is een dier dat ooit is gekweekt in China. Daar leefde de vissen in grote vijvers en werden ze rond de 20 jaar oud. Toen ze naar Europa werden gebracht werden ze in allemaal voorwerpen gestopt, zoals kopjes,vazen en ook de kom. Goudvissen kunnen wel 40cm groot worden mits ze een groot genoeg verblijf hebben. En helaas is dat in de meeste gevallen niet zo. De vis past zich aan zijn omgeving aan. Dit betekent niet dat dat goed is! Want de vis gaat van binnen vergroeien en gaat daardoor langzaam en pijnlijk dood. Ook is er in een kom/vaas vaak te weinig zuurstof en sterft een goudvis dus daar nog sneller door.
Goudvissen zijn enorme vervuilers, en zo wordt de kom ook binnen de kortste keren heel erg vies. Veel mensen halen dan de goudvis uit de kom, stoppen hem in een bakje en halen dan al het water uit de kom. Dit is helemaal niet goed, want vissen maken hun water goed om in te leven. Want in het water uit de kraan zitten allemaal stoffen die niet de vissen moeten verwerken. Het allerbeste voor een vis in een aquarium (een glazen,vierkante bak speciaal voor vissen) is om elke week 50% van het water te verversen, voor goudvissen is het noodzakelijk om een filter dat 3x per uur de gehele inhoud van het aquarium filtert.
Heeft u nu een goudvis in een kom/vaas? Dan kunt u het beste voor in uw tuin (als u die heeft) een ‘’vijver(tje) kopen’’ . Heeft u niet zoveel ruimte of alleen een balkon/terras? Dan is als tijdelijke oplossing een speciekuip een goed idee. Deze zijn te koop in de bouwmarkt. Die zijn goedkoop en geschikt. Let wel op, want een goudvis vervuilt veel en daardoor kost het meer moeite en tijd om de goudvis(sen) te onderhouden. U moet dan net als bij een aquarium ongeveer elke week 50% van het water vervangen. Heeft u geen ruimte buiten of wilt u gewoon nog meer van uw goudvissen genieten? Dan kunt u een groot aquarium kopen. U kunt daarvoor op marktplaats of in de dierenwinkel kijken. Voor een normale goudvis kunt u het beste per vis 80 liter water rekenen en bovendien een aquarium van minimaal 3 meter. Hieronder staan de vissen die op een goudvis lijken, als u een normale goudvis heeft dan kunt u de regel hierboven aanhouden. Als u een van de andere vissen heeft kunt u de regel die onder de foto staat gebruiken. Dit zijn alleen de drie hoofdgroepen, kijkt u vooral bij de pagina soorten welke variant u op een van deze vissen heeft.

Als de vis op de foto lijkt op uw vis heeft u een Koi Karper. Deze vis heeft heel veel ruimte nodig, het beste kunt u een vijver van minimaal 3.00 bij 3.00 meter kopen. Als u daar geen ruimte ,tijd of geld voor heeft kunt u hem het beste verkopen want Koi Karpers zijn veel geld waard. Als de vis op de foto lijkt op uw vis. Heeft u een gewone goudvis, hiervoor kunt u het advies hier boven gebruiken. Als daar u geen geld/tijd voor heeft kunt u ze naar de goudvissenopvang brengen (pagina: opvangplaatsen) Als de vis op de foto lijkt op uw vis heeft u een sluierstaart. Deze vissen hebben rond de 50 liter water nodig per vis. Het beste kunt u ze in een aquarium van minimaal 1 meter, of in een hele diepe vijver houden. Sluierstaarten zijn gevoeliger dan goudvissen. Als u hier geen tijd/geld voor heeft kunt u ze naar ons brengen